Не правя циркове, а си върша работата.  Представете си един

...
Не правя циркове, а си върша работата.  Представете си един
Коментари Харесай

Хинков готов да освободи и Съвета на директорите на „Пирогов“

Не върша циркове, а си правя работата.  Представете си един ортодонт, който би трябвало да се оправи с няколко зъба – 10, 15, 28. Започва и стига до разкрит нерв и пациентът стартира да подскача – тъкмо сега това се случва с болничното заведение. След развиването на проблема се вижда, че „ Пирогов “ не е инцидентно място. Работил съм над 10 години там, само че болничното заведение запада и губи качестени фрагменти. Това съобщи пред БТВ министърът на здравеопазването Христо Хинков. 

„ Директорът на лечебното заведение носи отговорност за публичните поръчки. Имам данни от одитния отчет, в който се споделя, че шефът е упълномощил 3 публични поръчки за здравна инсталация над 70 000 лв. без Данък добавена стойност без да е направил координиране с Министерство на здравеопазването. Направил е поръчка за храна за пациенти на стойност 998 000 лв. без Данък добавена стойност в интервала 1-26 юли 2022-2023 в Пирогов са осъществени разноски за медицински консумативи за 1 143 316 лв..  Тук има издадени фактури без публични поръчки по Закон за обществените поръчки даже, това са тежки нарушавания „, сподели още министрърът.

При предходния министър на опазването на здравето е подписан заем за 34 млн. лв., има гратисен интервал 24 месеца и погашение на главницата, като изплащаните лихви и такси са в размер на 51 000 лв..  Когато теглите заем и обявите счетоводния резултат сега обаче сте взели заем, това не значи, че предприятието е на облага, то е декапитализирано.  След 2 година той ще би трябвало да заплаща сред 238 000 и 251 000 лв. месечно – главницата на този заем , добави Хинков.

Този заем ще сътвори още по-тежка финансова обстановка в „ Пирогов “, сподели здравният министър. Има съществени нараствания на загубите на болничното заведение.  Бих изискал и промяна на съвета на шефовете на „ Пирогов “, само че е значимо да се откри съответният причинител.  Премиерът ми сподели, че аз си вземам решението, откакто видя одитния отчет.  Отговорността е моя. В момента шеф на Пирогов е доктор Валентин Димитров , разкри здравният министър.

Хинков заяви, ч е по принцип оставката му се желае първо от премиера и по-късно се гласоподава в Народното събрание.  „ Ние не сме тръгнали да закриваме болничното заведение, а да я оздравим. Докато съм министър ще си съблюдавам отговорностите. “

 

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР